Тадей Погачар спечели 107-ото издание на "Джиро д'Италия". 25-годишният словенец си гарантира титлата в предпоследния 20-и етап. Така за втора поредна година словенец печели най-значимото колоездачно състезание, след като миналата година това стори Примож Роглич.

Погачар, който се състезава за отбора на Обединените арабски емирства, измина 184-километровата дистанция от Алпаго до Басано дел Грапа за 4:58:23 часа. 36 километра преди финала Погачар осъществи решителната си атака, когато при второто преминаване за деня на височината Монте Грапа се откъсна от останалите претенденти за генерално класиране.

Това бе шести спечелен етап за словенецът от тазгодишното състезание. Утре е последният етап, а новият шампион ще влезе в него с преднина от 9:56 минути пред Даниел Мартинес, който финишира втори в групата на преследвачите днес.

Неделният 21-ви етап е изцяло равнинен и ще се проведе по улиците на Рим. Освен "розовата фланелка", Погачар спечели и "синьото трико", което се дава на най-добрия катерач. Словенецът има 270 точки, докато вторият Джулио Пелицари е с 206. При спринтьорите носител на "цикламеното трико" продължава да бъде италианецът Джоната Милан от тима на Лидл-Трек. Той има 327 точки - със 127 повече от втория Кейдън Гроувс (Австралия/Алпецин-Декьонинк).

За Погачар това е трета спечелена голяма Обиколка след успехите му в Обиколката на Франция през 2020 и 2021 година.