Стилияна Николова и Боряна Калейн си осигуриха участие в 3 финала на отделните уреди след квалификациите на обръч и на топка в 40-то Европейско първенство по художествена гимнастика. То е в унгарската столица Будапеща.

България е временно на трета позиция в отборната надпревара при жените след края на първия ден от пресявките. Те играха с обръч и с топка, а утре ще представят композициите си с бухалки и с лента.

Николова и Калейн събраха 136.050 точки. Двете допуснаха грешки на топка, но се представиха силно на обръч. Калейн е с първа по сила оценка до момента - 36.550 точки, а Николова с трета - 35.950.

Водач във временното подреждане за отборната надпревара е Израел със 136.850 точки. Второто мято е за Италия със 136.150 точки. За определяне на отборния шампион се зачитат всички 8 резултата от квалификациите плюс двете оценки на ансамбъла от пресявките.

Стилияна Николова е втора в квалификацията за индивидуалния многобой с 69.450 точки преди композициите утре с бухалки и с лента. Гимнастичката с личен треньор Валентина Иванова е с трети по сила резултат на обръч 35.950 и седми на топка 33.500 точки.

Водачка сред първите два уреда е световната шампионка в многобоя от София 2022 - италианката София Рафаели със 70.550, а трета е израелката Даниела Муниц с 68.550 точки.

Боряна Калейн е временно 9-а със сбор от 66.600. Възпитаничката на Марияна Памукова е с най-висок резултат на обръч и на цялото състезание днес - 36.550 точки. Тя отпадна от финала на топка, като допусна неточност в изпълнението си.

Квалификациите с бухалки и с лента при жените продължават утре. С бухалки ще участва Калейн, а с лента - Николова. Дебют на Европейско първенство във възраст жени ще направи Елвира Краснобаева с бухалки и с лента. Потокът на българките ще започне в 15:15 часа българско време.

Съдия за България в индивидуалната надпревара е Филипа Филипова, която днес бе в панела за изпълнение на топка.

От 20:55 часа българско време започват финалите на отделните уреди при девойките. Дара Малинова ще се надпреварва за отличията на обръч и на лента, а Магдалена Вълкова е сред най-добрите 8 на топка. Вчера двете националки се наредиха четвърти в отборното класиране, на 0.100 точки от бронзовите медали.