Георг Щайнхаузер, който през 2021 година завърши втори в Обиколката на България, постигна най-големия успех в кариерата си. Той триумфира в 17-ия етап от Обиколката на Италия, който бе един от най-трудните в тазгодишното 107-мо издание на едно от двете най-престижни колоездачни състезания в света.

22-годишният германец измина 159-километровата дистанция от Селва ди Вал Гардена до Пасо дел Брокон за 4 часа, 28 минути и 51 секунди. Той изпревари с 1:24 минути водача в общото подреждане - словенеца Тадей Погачар, който остана втори, и с 1:41 минути Антонио, който приключи трети.

В генералното класиране преди заключителните 4 етапа Погачар има преднина от 7:42 минути пред втория Даниел Мартинес и 8:04 минути пред третия Герайнт Томас. Спечелването на "розовата фланелка" изглежда като въпрос на формалност.

Словенецът е водач и в подреждането при катерачите с 230 точки. Втори със 148 е италианецът Джулио Пелицари (Бардиани), а трети излезе Щайнхаузер със 130.

При спринтьорите убедителен водач е италианецът Джонатан Милан с 284 точки. Носителят на "цикламеното трико" ще може да атакува още една етапна победа в утрешния равнинен 18-и състезателен ден. Той е с начало във Фиера ди Примиеро и финал в Падуа и обща дължина от 178 километра.