Най-успешната волейболистка на Марица (Пловдив) – либерото Жана Тодорова, която е основна фигура и в националния тим на България, остава в родния си клуб и през новия сезон, съобщиха от ВК Марица.

Тодорова ще помогне на шампионките през сезон 2024/25 в битките в Шампионска лига, НВЛ и Купа България.

Състезателката е единствената волейболистка на шампионките, която печели седем поредни шампионски титли в НВЛ. Общо пловдивчанката е ставала 8 пъти шампион на България с Марица. С клуба има още шест пъти триумф в турнира Купа България и веднъж спечели Суперкупата на България. Тодорова е и най-титулуваната волейболистка на Марица с цели 15 трофея.

Волейболистката е част от първата шампионска титла на Марица през 2015 година и първото влизане в групите на Шампионска лига през сезон 2017/18. С екипа на Марица Тодорова участва пет пъти в групите на Шампионска лига. Става част и от състава, постигнал първата историческа победа в груповата фаза на турнира, първата победа като гост и серията от три поредни успеха в групите на най-силния евротурнир в света.

С националния отбор е участничка на едно Световно първенство през 2018 година и четири Европейски първенства 2013, 2017, 2019 и 2021. Печелила е два пъти Златната Европейска лига – 2018, 2021 и Купа на претендентите през 2018 година. Заради контузия Тодорова бе извън националния отбор, но през тази година се завърна при националките и е част от състава на България, който участва във волейболната Лига на нациите.

В чужбина Тодорова игра за украинския Прометей (Днипро). С отбора воден от най-успешния старши-треньор в историята на Марица – Иван Петков тя печели требъл – титла, Купа и Суперкупа и играе в групите на Шампионска лига. Заради контузия пловдивчанката не игра през сезон 2022/23. Тя се завърна в Марица през сезон 2023/24 и спечели нов златен дубъл с тима.