На 16 януари по време на Australian Open Александър Зверев научи, че съдът в окръг Тиргартен, Берлин е постановил 31 май за начало на делото срещу него. Германецът е обвинен от бившата си половинка Олга Шарипова във физическо посегателство.

Според съдебен документ от миналия октомври, тенисисът трябва да отговаря за "физическо насилие и увреждане на здравето на жена по време на спор в Берлин през май 2020-а“. Друга негова бивша приятелка - Бренда Патеа, която е майка на дъщеря му разкри, че Зверев я е блъснал в стена и я е душил с ръка.

На втори октомври криминалният съд глоби олимпийския шампион с 450 хиляди евро. Според местните закони такава санкция се прилага, когато има доказателства към обвиненията и дело не е задължително. Зверев оспори решението и заяви, че е невинен.

Още през октомври 2020-а Олга Шарипова използва Инстаграм профила, за да разкрие призна, че е била насилвана няколко пъти в различни държави, включително в градове, където ATP провежда турнири. В серия от интервюта тя каза, че е била удряна в лицето и задушавана с възглавница. Рускинята не е алармирала полицията, но ATP нае външни разследващи, които се заеха с твърденията ѝ. 15 месеца по-късно след няколко интервюта с Шарипова, Зверев и 24 други лица, ATP обяви на 31 януари 2023-а, че няма да наказва играча, защото няма достатъчно доказателства.

Въпреки това окръг Тиргартен оповести през януари, че на 31 май тази година ще започне дело. То ще продължи 8 непоследователни дни, а последният ще е 19 юли.

Д0като други спортни организации и лиги като NBA и NFL имат политика за домашно насилие, ATP не разполага с такава.

През октомври 2021-а, докато разкриваше, че ще прегледа първоначалните обвинения срещу Зверев, ATP подчерта, че е поискала и получила независим доклад за защита.

През март 2023-а ATP нае Андрю Азопарди като директор по защита. Конкретна политика още не е публикувана. Асоциацията на професионалните тенисисти има по-обща обща практика за кодекс на поведение, която очертава потенциални наказания за "поведение, което противоречи на почтената игра“.

"Наясно сме с предстоящото дело, засягащо Александър Зверев и няма да коментираме, докато процесът не завърши“, казаха пред ESPN от ATP през януари.

Никой от колегите на тенисиста не реши да заеме страна по случая.

Самият шампион от "Мастърс“-а в Рим не е нужно да присъства за началото на делото. По това време той ще е в Париж за турнира от Големия Шлем – "Ролан Гарос“. През юли, когато ще е "Уимбълдън“ също ще има дати за процеса, което може да го удължи, ако се наложи.

Спорд “BBC" състезателят може да бъде повикан на по-късен етап. Присъда в Германия при такова провинение варира от парична глоба до 5 години затвор. От ATP не са споделяли как биха процедирали, ако Зверев бъде признат за виновен.