Ига Швьонтек и Арина Сабаленка ще определят новата шампионка от WTA 1000 турнира в Рим. Финалът на комплекса "Форо Италико", където е и "Стадио Олимпико" ще започне в 18:00 часа българско време.

Полякината отстрани Бернарда Пера, Юлия Путинцева, Анджелик Кербер, Мадисън Кийс и Кори Гоф без да загуби сет. Миналият месец световната № 1 триумфира и на WTA 1000 надпреварата в Мадрид, където надигра точно Сабаленка със 7:5, 4:6, 7:6(7).

Беларускинята, която е настояща шампионка от Australian Open достигна финала след успехи над Кейти Волинетс, Даяна Ястремска, Елина Свитолина, Йелена Остапенко и Даниел Колинс. В 5-те си мача втората в таблицата загуби два сета - от Волинетс и Свитолина.

В последните седмици Швьонтек и Сабаленка са двете най-добри състезателки на клей. В прякото съперничество между тях полякинята води със 7:3. Тя надигра съперничката си както на финала в Мадрид, така и в полуфиналите на WTA Финалите през есента на миналия сезон. Двубой по-рано Сабаленка надви носителката на титлата от "Ролан Гарос" на финала в испанската столица с 6:3, 3:6, 6:3.