Мениджърът на Англия Гарет Саутгейт се опира на силата на новите технологии за обработка на данни, докато подготвя отбора си Евро 2024. Първенството ще се проведе от 14-и юни до 14-и юли в Германия.

В щаба са доволни, че партньорството на Футболната асоциация с Google Cloud помага на Саутгейт да получи ключова представа за своя отбор, докато се подготвя за финалното решение относно състава.

"Използване технологии и бази данни повече повече за селектиране на футболистите. Помага ни да имаме информирано решение защо сме се спрели на определен състезател, а не на друг", коментира Саутгейт пред агенция Ройтерс.

"Очевидно е, че наблюдаваме всеки играч във всеки мач за клубния му отбор. След това получаваме данни за тези мачове и това ни помага да направим оценка на футболистите, както и какво ще ни бъде полезно в мачовете по-нататък".

"Да кажем, че не вкарваме толкова голове от статични положения, колкото би могло да бъде. И се чудим защо е така, но след това получаваме събраните данни от 10 или 15 мача и тогава започваш да виждаш модели на поведение. Правилно ли е предаването на играчите при статични положения при персонално покритие или при зоново, или пък при смесена защита. Правилно ли тичаме, правилно ли играем човек за човек?", завърши Саутгейт.