Изпълнителният директор и временно и.д. президент на Българската федерация по баскетбол Филип Виденов присъства на Генералната асамблея на ФИБА Европа за 2024 г., провела се в Порторож, Словения. В събитието участие взеха всички европейски федерации, членуващи във ФИБА, както и президентът на ФИБА Европа Хорхе Гарбахоса, президентът на ФИБА Шейх Сауд Али Ал Тани и членовете на Борда на ФИБА Европа.

Приветствени думи към всички участници отправи министърът на икономиката, туризма и спорта на Словения Матяж Хан, който обърна внимание на важността на европейския модел на спорта. В своята реч Хорхе Гарбахоса пък похвали устойчивостта на семейството на ФИБА Европа във време на конфликти и адмирира усилията за нови идеи и иновации с приоритет към масовия баскетбол и програми за развитие. Шейх Сауд Али Ал Тани призова всички присъстващи да държат политиката далеч от спорта и посочи предстоящите Олимпийски игри като перфектна възможност да бъдат демонстрирани силата и обедението на баскетбола.

Филип Виденов сподели впечатленията си от срещата пред сайта на БФБ: “Беше чудесна асамблея, защото се възобнови традицията и практиката да се правят срещи само за изпълнителните директори. Първият ден, 10 май, беше уъркшоп, като главните участници бяха Хорхе Гарбахоса, Шейх Сауд Али Ал Тани, Камил Новак и Андреас Заклис, които фактически управляват баскетбола в света. Създадоха се много хубави контакти и обмяна на опит с практиките и добрите идеи на другите федерации, като искаме част от тях да интегрираме в нашата федерация. Радваме се на доста добро внимание от ФИБА и ФИБА Европа, което ще се опитаме да използваме по най-добрия начин в идните месеци".