На 85-годишна възраст почина легендата на аржентинския и световния футбол Сесар Луис Меноти. За кончината му съобщиха медиите в Аржентина, като се позовават на официално съобщение от Футболната федерация на Аржентина.

Меноти бе архитект на аржентинския национален отбор, спечелил първата си световна титла на родна земя през 1978 година, побеждавайки с 3:1 Нидерландия след продължения на финала.

Меноти бе хоспитализиран в продължение на месец с диагноза тежка анемия. В началото на април той бе приет в болница с тежка анемия и малко по-късно бе опериран от флебит.

Президентът на Футболната федерациея на Аржентина Чики Тапиа, публикува в една от социалните мрежи: "Скъпи Флако, огромна болка е да се сбогувам с теб. Ти ни напусна във време, когато даваше и последни сили в националния отбор и във футбола".

Сесар Луис Меноти е роден на 5 ноември 1938 година в Росарио. Бе известен и с прякора си Ел Флако – Кльощавия. В треньорската си кариера е водил и Атлетико Мадрид и Барселона в Испания.

"Аржентинската футболна асоциация съжалява да съобщи с голяма тъга за смъртта на Сесар Луис Меноти, настоящ директор на националните отбори и бивш треньор на световния шампион на Аржентина", се казва в официалното съобщение на Футболната федерация на Аржентина.

Нападател в дните си на терена, Меноти игра в Аржентина за Росарио Сентрал, Расинг Клуб, както и за Бока Хуниорс. По-късно се присъедини към Ню Йорк Дженерълс в НАСЛ (Северноамериканската футболна лига), след което се състезава за браздилския Сантос редом с иконата Пеле, както и за Жувентуд в Бразилия.

Като треньор има е период в Мексико, както и за още 12 клуба.

Привърженик на атрактивния футбол, "Ел Флако" също пое отбора на Аржентина до 20 години за Световното първенство в Япония през 1979 година. Селекцията включваше и институцията Диего Марадона, а тимът спечелиха турнир.

След Световното първенство през 1982 година в Испания и отпадането във втория кръг, той бе заменен от Карлос Билярдо.