Националът ни Хавиер Ибанес спечели европейската титла на Международната боксова асоциация (IBA) в категория до 57 килограма. В главния 8-рундов мач от галавечерта "Нощта на шампионите" в Мадрид 27-годишният българин победи представителя на домакините Хосе Килес с пълно съдийско единодушие, като и тримата рефери отсъдиха еднакъв резултат в негова полза - 77:75.

До средата на двубоя Ибаниес и Килес вървяха равностойно, но във втората половина на срещата роденият в Куба български национал взе инициативата, бе по-свеж и не спираше да засипва с тежки удари противника си. В последния рунд Килес хвърли всичко в атака и успя до някаква степен да разбалансира Ибаниес, но за него вече бе твърде късно да обръща хода на двубоя.

За Хавиер Ибаниес спечеленият пояс е първи подобен в кариерата, но победата му над Килес е втора поредна във финал. Двамата се биха и във финала на Европейските игри в Краков миналата година, когато успехът отново бе за възпитаника на треньорите Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров.

Ибаниес и Килес имат квоти за Олимпийските игри и е възможно да се срещнат и на ринга в Париж през лятото.