Андрей Рубльов - Феликс Оже-Алиасим е изненадващият финал на "Мастърс"-а в Мадрид. Той ще е на централния корт "Маноло Сантана" и ще започне минути след 19:30 часа българско време.

Руснакът бе в серия от 4 поредни загуби преди турнира в испанската столица. През изминалите две седмици осмият в световната ранглиста отново намери формата си. Той отстрани аржентинеца Факундо Банис, испанеца Алехандро Давидович Фокина, нидерландеца Талон Гриекспоор, шампиона Карлос Алкарас и американеца Тейлър Фринц. Рубльов изгуби само сет по пътя си към финала и то от Алкарас, който игра с травма в дясната предмишница.

Бившият № 5 в таблицата на ATP има повече опит на клей. Той е спечелил 5 титли на червено: 2017-а в Умаг, 2020-а в Хамбург, 2022-а в Белград и през 2023-а "Мастърс"-а в Монте Карло, и надпреварата в Бостад. 26-годишният руснак има и 3 загубени финала: 2019-а в Хамбург, 2021-а в Монте Карло и миналата година в Баня Лука.

Феликс Оже-Алиасим е със значително по-малко игрова практика в Мадрид. 35-ият в света премина през французина Адриан Манарино, Якуб Меншик (след отказване на чеха в началото на втория сет), норвежеца Каспер Рууд, оттегляне на италианеца Яник Синер и отказване при 3:3 в първия сет на чеха Иржи Лехечка. Канадецът е само с два финала до момента в кариерата си върху клей. Те са от Рио де Жанейро през 2019-а и Лион същата година, като губи и двата. Преди дни стана ясно, че Оже-Алиасим се разделя с наставника си Тони Надал, но ще продължат да поддържат контакт и испанецът ще е негов консултант.

В прякото съперничество между Рубльов и Оже-Алиасим, руснакът води с 4:1 победи.