Седемкратният световен шампион в снукъра - Рони О'Съливан, отпадна на 1/4-финал на тазгодишния "Крусибъл". "Ракетата", който беше считан за фаворит да спечели най-важното състезание за годината, загуби от англичанина Стюарт Бингам.

Бингам, който е световен шампион от 2015 г., спечели партията с 13:10 фрейма и ще се изправи срещу уелсеца Джак Джоунс за място на финала. Джоунс пък поднесе другата голяма изненада в елиминациите, отстранявайки другия голям фаворит Джъд Тръмп.

Бингам спечели последните три фрейма от мача, но победата му бе засенчена от странен инцидент във 12-ия фрейм между О'Съливан и българската съдийка Десислава Божилова.

Първоначално О'Съливан бе похвален за спортсменството си, след като предпочете да играе "сейфти", вместо да продължи брейка си по червена топка, която се намираше в близост до черната топка, защото твърдеше, че черната топка не е сложена на правилното място от Божилова. Световният номер 1, който изоставаше с 14 точки и беше направил 20 поредни точки, загуби фрейма, но получи поздравления от публиката за своя жест. Бившият световен шампион Нийл Робъртсън дори заяви, че това е най-големият акт на спортсменство, който той е виждал.

Въпреки това, след края на мача "Ракетата" сподели следното:

"Ако трябва да съм честен, имам чувството, че някои от съдиите ми имат зъб, затова просто исках да ѝ докажа, че е в грешка. Не исках да играя по червената, просто исках да докажа нещо. И го направих. Не изпитвам чак такъв глад за победи. Важното е, че спазих принципите си и мога да спя спокойно", заяви О'Съливан.

Рони влезе в кратко пререкание с Десислава Божилова след въпросния инцидент, когато тя го помоли да продължи с играта, но британецът ѝ каза "да се успокои", докато всички фенове заемат местата си в залата.

"Не коментирам играчи и съдии. Не си струва. Предпочитам да си мълча по тези теми. Животът ми е прекалено добър, за да се занимавам с подобни казуси", заяви О'Съливан.