Баскетболната звезда на САЩ Бритни Грайнър разказа, че е обмисляла да се самоубие по време на първите си няколко седмици в руския арест. Тя бе задържана в Русия по обвинения за притежание на наркотици през 2022 г.

Състезателката говори за месеците, прекарани в руски арест по американската телевизия ABC. Грайнър е отново във фокуса на вниманието заради мемоарната ѝ книга "Завръщане вкъщи“ (Coming Home), която ще излезе на книжния пазар на 7 май.

Грайнър бе задържана при пристигането си на летището в Москва. Според местните власти, при претърсване на багажа ѝ е била намерена течност за електронна цигара, вероятно съдържаща масло от канабис - вещество, което е забранено в Русия.

"Исках да сложа край на живота си на няколко пъти през първите седмици. Толкова ми се искаше да си тръгна оттам", призна тя пред интервюиращия я Робин Робъртс.

Спортистката подчерта, че е решила да не се самоубива донякъде, защото се страхувала, че руските власти няма да предадат тялото ѝ на семейството ѝ.

Този период е съвпадал с руското нахлуване в Украйна, което повиши напрежението между Москва и САЩ. Грайнър бе освободена няколко месеца по-късно при размяна на затворници. Тя беше разменена с руския оръжеен търговец Виктор Бут, държан в американски затвор.

Грайнър каза, че преди да бъде освободена, е била принудена да напише писмо до руския президент Владимир Путин.

"Те ме принудиха да напиша това писмо. То беше на руски език. Трябваше да помоля за прошка и да благодаря на техния така наречен велик водач. Не исках да го правя, но същевременно исках да се прибера вкъщи", добави 33-годишната Грайнър.

Тя била разочарована, когато качвайки се на самолета за размяната, Пол Уилън, друг американец, излежаващ присъда в Русия, не бил с нея.

"Вървях нататък и не го видях, може би той ще е следващият. Може би ще го върнат следващия път. Те затвориха вратата и аз казах: "Сериозно ли? Няма да позволите на този човек да се върне у дома сега", разказа американката.

Баскетболистката играе за Финикс Мъркюри. Сезонът на женската NBA започва на 14 май.