Старши треньорите на националните ни отбори по бокс за мъже и за жени - Жоел Арате и Борислав Георгиев, казаха, че 5-има от 6-имата национали, които ще се бият за квоти на Олимпийските игри в Париж на световната квалификация в Тайланд в края на този месец, вече са ясни.

Единствената въпросителна остава при мъжете в най-тежката категория - тази над 92 килограма. За място в националния отбор спорят титулярът в последните години Йордан Морехон и направилият завръщане на ринга Петър Белберов, който бе първи избор на Арате до Световното първенство в Белград през 2021 година.

Останалите българи, които ще се опитат да завоюват визи, са Златислава Чуканова и Аслъхан Мехмедова при дамите, както и Ергюнал Себахтин, Радослав Росенов и Кристиян Николов при мъжете. Чуканова ще се състезава до 51 килограма, Мехмедова - до 60 кг., Себахтин - до 51 килограма, Росенов - до 63,5 килограма и Николов - до 80 килограма.

Треньорите, заедно с президента на федерацията Красимир Инински, както и част от медалистите от завършилото преди дни Европейско първенство в Белград, дадоха оценка на изминалия шампионат. На него боксьорите ни спечелиха 11 медала, с което подобриха постижението си от 1989 година, когато взеха 9. Рами Киуан при мъжете и Светлана Каменова при жените се поздравиха с титли.

"Когато сме заедно, сме по-силни. Екипната работа води до добри резултати. Радвам се, че хората около мен вярват в това нещо, имаме единомислие и вървим в правилната посока. Благодаря на състезателите за лишенията, които правят – без лишения и труд няма успех“, поздрави националите президентът на федерацията Красимир Инински.