Състезатели от 8 страни пристигат в Търговище за традиционната купа по спортно ориентиране "Великден“. Тази година надпреварата ще е 6 дни, съобщи клубът по ориентиране "Вариант 5". 

Очакват се в в състезанията по трасетата да се включат около 600 души, каза Петранка Ангелова от клуба организатор. Тя добави, че дните са повече по идея на самите състезатели и заради доброто съвпадение на повече почивни дни.

Изданието включва двудневната купа "Попово" и традиционния Трофей Търговище, уточни Ангелова.

По празничните дни пристигат състезатели от 8 страни. Заявки са подадени от Швейцария, Румъния, Молдова, Украйна, Турция, Финландия, Полша и България. 

Програмата започва утре с нощно състезание и средна дистанция в Попово и село Паламарца. На 3-и и 4-и май състезанията продължават в Община Омуртаг, където край селата Долно Новково и Горно Новково ще са масовият старт и дългата дистанция за купа "Великден". На 5-и май ще се проведе и спринтовата дистанция в самия център на Търговище, където те ще се борят за Трофей Търговище и за дневното награждаване за купа "Великден".

Маратонът по ориентиране завършва на 6-и май със средна дистанция край търговищкото село Черковна.

Организаторите от СКО "Вариант 5" са готови да посрещнат състезателите. Всеки един от стартовете ще има отделно награждаване, а в програмата има и културна програма - станалата вече традиционна "Вечер на ориентировача".

"Каквото и да е времето - състезание ще има. Нашите състезатели са свикнали на различни метеорологични условия, целите са ясни, наградите са осигурени“, добави Ангелова.