Пилотът на Макларън Оскар Пиастри призна, че още не знае дали той е победител в състезание от Формула 1, или не. Объркването му идва от факта, че единственият му успех е в спринтова надпревара.

През миналата година австралиецът стигна до победата в спринта на пистата "Лусаил“ в Катар, където започна от първото място. Пиастри все още не е печелил същинско състезание и това го кара да се чуди дали той може да се смята за победител във Формула 1.

"Съгласен съм с Ландо (Норис), който каза, че предпочита нормалните уикенди. Спринтовият формат дава предпоставки да се случат странни неща и в миналото сме виждали добри спринтове. Но остава едно доста странно недоразумение. Състезание ли е спринтът или не е? Аз дадох пример миналата година след Катар, когато попитах дали съм победител или не. Аз съм в доста неудобна позиция, да го кажем така. Създават се някои странности. Може би затова не съм голям фен на спринтовия формат“, каза Пиастри.

Австралиецът е единственият пилот в подобна ситуация, тъй като всички други, които са печелили спринтове: Макс Верстапен, Серхио Перес, Валтери Ботас и Джордж Ръсел, имат победи и в основни състезания. Подобен проблем със статута на спринтовете има и в MotoGP, където успехите в късите надпревари официално не се броят за победи в кралския клас.