Новият ни селекционер Джанлоренцо Бленджини ще пристигне у нас утре, за да се захване на работа. Италианският специалист бе ангажиран от федерацията с договор за 3+2 години за конкретна цел - сформиране на отбор от млади играчи, изграждането му и класиране за Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028-а.

Бленджини ще започне тренировки с първата група от волейболисти. Тя ще бъде събрана на 3 май. Преди това се очаква 52-годишният треньор да бъде представен на пресконференция.

Щабът на Бленджини е ясен. В него влизат сънародникът му Франческо Кадеду, който води победителя в редовния сезон на първенството Дея спорт, наставникът на Добруджа Данаил Милушев и асистентът в Левски Христо Цветанов.

Последният е привлечен в ролята си на треньор на юношеския отбор на “сините". Той неизменно печели титлите в тази възрастова група през последните години. Част от играчите му са или бяха гръбнакът на най-успешната българска формация през десетилетието. Под ръководството на Мартин Стоев тя стана втора на световното до 19 години, а начело с Андреа Буратини взе бронз от Мондиала до 21 години.

6 човека от този състав са в списъка на Бленджини. Сред тях е и Александър Николов, на когото италианецът бе наставник близо два сезона в Лубе.