Васил Ивакимов, Рахим Рашайда и Александър Костадинов се класираха сред най-добрите 64 на шпага за младежи от Световното първенство по фехтовка в Рияд, Саудитска Арабия. В турнира участваха 215 състезатели от 72 страни, като Ивакимов раздели 39-о място с Нок Ман Юен, Рашайда завърши 48-и, а Костадинов е 54-и. Четвъртият българин в индивидуалната надпревара Явор Денчев не излезе от групите и раздели 204-206-a позиция с Питър Крюгер и киргистанеца Акмал Мойдунов.

Ивакимов започна силно и записа 5 успеха и една загуба в груповата фаза. Във втория кръг от елиминациите той победи новозеландеца Купър Гуг с 15:13. За място сред най-добрите 32 българинът отстъпи пред украинеца Максим Перчук с 8:15.

Рашайда излезе от групите с 4 победи и две загуби. В директните елиминации той се наложи над мексиканеца Кури Рока Ромеро с 14:12, а в срещата за място сред най-добрите 32 загуби от Артем Саркисян със 7:15.

Костадинов записа 4 успеха и две поражения в първата фаза. В директните елиминации той първо победи узбекистанеца Мейрикян Тимуров с 15:13, а след това претърпя поражение от естонеца Ерик Тобиас с 12:15.

В турнира на шпага девойки участваха 169 състезателки от 61 страни. България бе представена от 4 фехтовачки. Най-добро класиране постигна Виктория Велиславова, която се нареди 66-а. Михаела Стефанова е 81-а, Рая Ягова е 90-а, а Боряна Митова - 132-а.

Велиславова, Стефанова и Ягова излязоха от групите и се класираха за директните елиминации, където загубиха първите си срещи.

Днес Световното първенство продължава със състезанията на шпага за кадети и кадетки. На пътеките ще излязат Александър Костадинов и Явор Денчев.