Церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж, планирана да се проведе на река Сена, може да бъде преместена на "Стад дьо Франс", ако заплахата за сигурността се счете за твърде висока, каза президентът Еманюел Макрон. Франция е под повишена тревога преди Игрите в Париж, които се очаква да привлекат милиони посетители в страната.

Опасенията за сигурността са особено високи за церемонията по откриването, на която се планира парадът на спортистите да се проведе на лодки, преминаващи по Сена на 6-километров маршрут и огромни тълпи, които гледат от бреговете край реката.

Макрон призна, че местните власти ще са мобилизирани на изключително ниво за сигурността на церемонията по откриването.

"Ако смятаме, че има рискове, в зависимост от анализа ни, имаме резервни сценарии. Има план "Б" и план "С", подчерта главнокомандващият, цитиран от BFM-TV и RMC.

Събитието на 26 юли ще е първата церемония по откриването на Олимпийските игри, провеждана извън стадион. Около 10 500 атлети ще дефилират през сърцето на френската столица на лодки по Сена по маршрута, завършващ пред площад Трокадеро.

За да ограничат рисковете за сигурността, Макрон заяву, че организаторите могат да решат да съкратят маршрута на парада на Сена и дори има вариант да преместят церемонията на "Стад дьо Франс“.

Организаторите първоначално планираха грандиозна церемония по откриването за около 600 000 души, повечето от които да гледат безплатно от бреговете на реката. Опасенията за сигурността и логистиката накараха правителството постепенно да намали броя на зрителите до около 300 000.

Правителството също реши, че туристите няма да имат свободен достъп да гледат церемонията по откриването поради съображения за сигурност. Вместо това безплатният достъп ще е само с покана. Макрон настоя, че засега плановете за церемонията по откриването остават същите.

"Можем да го направим и ще го сторим", допълни той.

Франция многократно е била обект на смъртоносни атаки на "Ислямска държава", включително атаката в театър "Батаклан" през 2015-а, при което екстремисти откриха огън по посетители на концерт и държаха заложници в продължение на часове.

Макрон каза, че периметрите за сигурност ще са инсталирани дни, дори седмици преди церемонията по откриването. Той добави, че движението по пътищата в зоната с висока степен на сигурност ще е спряно, и че френските власти ще използват дронове, кодиране, киберзащита в усилията си за защита.

По време на едночасовото интервю Макрон също разкри, че иска да направи всичко възможно, за да има олимпийско примирие за Игрите в Париж, на фона на риск от ескалация на конфликт в Близкия изток, войната на Русия в Украйна, която е вече трета година, и Судан, който върви към мащабно бедствие от глад след едногодишна война.

Олимпийското примирие е модерно възраждане на древногръцката традиция да се гарантира, че воюващите градове-държави позволяват безопасно преминаване на спортистите до Игрите. 

"Искаме да работим за постигане на олимпийско примирие и мисля, че това е повод за мен да се ангажирам с много от партньорите ни“, сподели Макрон, добавяйки, че ще поиска от китайския лидер Си Дзинпин да прецени и да използва влиянието си.

"Китайският президент идва в Париж след няколко седмици и аз ще го помоля да ми помогне", допълни французинът.

Макрон подкрепи решението да се позволи на руски спортисти да се състезават на Олимпийските игри въпреки войната в Украйна, но под неутрален флаг. Освен това той защити участието на израелски атлети под флага на страната им въпреки офанзивата в Газа, при която 33 000 палестинци бяха убити и стотици хиляди бяха разселени.