Австралийската федерация по лека атлетика приветства перспективата да има още един претендент за олимпийски медал. Състезателят на скок дължина Кристофър Митревски подобри личното си постижение на националния шампионат през уикенда.

Скокът на 27-годишния австралиец от 8.32 метра в Аделаида му спечели квота за Париж и го прави претендент за подиума на Игрите. Този резултат щеше да му донесе бронз на Игрите в Токио, където гъркът Милтиадис Тентоглу взе злато, след като скочи 8.41 метра.

Митревски е сред първите 14 лекоатлети, включени в олимпийския отбор на Австралия.

Страната спечели сребърен и бронзов медал в хвърлянето на копие за жени и в десетобой за мъже на Олимпийските игри в Токио, но нацията се цели по-високо в Париж след миналогодишното успешно Световно първенство в Будапеща.

Австралия завърши Мондиала в Унгария с рекордните 6 отличия, подобрявайки предишния си рекорд от 4.

Бившата световна шампионка в скока на височина Елинор Патерсън и Никола Олислагерс, които взеха бронз в скока на височина в Будапеща, се присъединиха към Митревски в първите 14 избрани, заедно със световната вицешампионка в спортното ходене Джемима Монтаг.

Финалистът на 800 метра от Токио 2020 Питър Бол, който бе разследван и оневинен за употреба на допинг миналата година, също беше включен в отбора за Париж. Бол се класира втори в дисциплината на националния шампионат след 20-годишния Люк Бойс, който завърши точно извън норматива за олимпийските квалификации и не беше включен.

Очаква се световната шампионка Нина Кенеди и колегата ѝ в овчарския скок Къртис Маршал, който спечели бронз в Будапеща, да са също в отбора, след като изпълнят минималната квота за състезания от вътрешния календар. Маршал получи травма на глезена, след като падна по време на националния шампионат, и ще пропусне първия старт за сезона на Диамантената лига, който започва в Китай тази седмица.