Нургюл Салимова стартира с реми втората част на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат. Състезанието се провежда в Торонто, Канада.

Българката, която е най-младата участничка в турнира, не успя да спечели с белите фигури срещу украинката Анна Музичук в партия, продължила повече от пет часа и половина.

Двете си стиснаха ръцете на 120-ия ход, но Салимова може да съжалява, че не стигна до успеха, защото почти през цялото време водеше играта.

20-годишната българка събра актив от 3.5 точки, с което се нарежда 5-а във временното класиране. Музичук е 7-а с 3 точки.

На първото място с 5 вече са три шахматистки. Досегашната лидерка Тан Чжони от Китай загуби от сънародничката си Лей Тинцзие. Двете вече имат равен актив, а също с толкова е и рускинята Александра Горячкина. Тя направи реми със сънародничката си Катерина Лахно. Лахно е след лидерките. Тя има 4.5 точки.

Тази нощ Нургюл Салимова се изправя срещу бившата шампионка в турнира Лей Тинцзие от Китай. Българката ще бъде с черните фигури.