Българският плувец Цанко Цанков се завърна днес на родна земя. 36-годишният бургазлия преплува успешно и с рекордно за годината време протока "Кук" в Нова Зеландия, един от седемте плувни маратона от веригата Ocean Seven.

Ето какво сподели феноменалният ни плувец минути след като кацна на летище "София":

"Чувствам се отлично, въпреки дългото пътуване и периода, който ще ми е необходим за възстановяване. Човек винаги изпитва удовлетворение от успехите и от добре свършената работа", заяви Цанков, който през март стана световен шампион по ледено плуване в Естония.

Цанко стана и първият българин, който е преплувал успешно три от седемте плувни маратона от Ocean Seven.

"Тепърва ще правим равносметка за постигнатото, но основната цел я постигнахме. Отидохме в Нова Зеландия и имахме само един-единствен опит за плуване, независимо от атмосферните условия. Отидохме там в края на състезателния сезон и рискът да не успеем да го направим беше голям. Аз съм последният плувец, който преплува протока "Кук" за тази година, тъй като сега там започва астрономическата есен и условията стават невъзможни. Радвам се, че успях да се справя и то с рекорд", каза още Цанков.

"Още по време на тренировките ми в Нова Зеландия установих колко студена е водата и че това ще бъде едно от най-големите предизвикателства, с които съм се сблъсквал. Наложи ми се да стискам зъби и да се боря. Аз имам чудесна подготовка за плуване в студени води, а и преди месец участвах на световния шампионат по ледено плуване. Въпреки това, дългият престой във водата, тези 6 часа и 23 минути, наистина бяха едно много голямо изпитание за мен. Най-неприятното нещо е тежката хипотермия, която настъпва в тялото на състезателя независимо от това колко е подготвен", добави Цанко.

Пълното интервю с Цанко Цанков може да слушате в събота (13.04) в предаването Спортът на Фокус от 16:00 часа.