Атлетик Билбао сложи край на десетилетия суша и сега отборът и неговите фенове са на път да се насладят на уникален празник по вода.

Измина много време, откакто баските за последен път триумфираха с голям трофей. Точно 40 години. От толкова време прочутата речна Баржа (плоскодънен плавателен съд), използвана за парада при последната титла на клуба, не бе ползвана. Тя беше изтеглена в морския музей на града в очакване на нов триумф на местния тим.

"La Gabarra" отново вече е във водата, след като Билбао спечели Купата на Краля в събота след драматична победа над Майорка след изпълнения на дузпи. Това е първият голям трофей на клуба, откакто спечели титлата през сезон 1983/84.

Въпреки че е дългогодишна традиция, това се е случвало само два пъти в историята на клуба. Баржата направи своя дебют през 1983 година, като тогава около един милион души се наредиха по бреговете на река Нервион, за да празнуват.

Един от директорите на клуба - Сесилио Герикабейтия, реши, че тържеството от балкона на кметството, както беше традицията до този момент, не е достатъчно. Това е и повод да бъде повдигнат духа на града след икономическите сътресения, които преживя в последно време.