Двукратният световен шампион и четирикратен европейски първенец с Испания - Руди Фернандес обяви днес, че ще сложи край на професионалната си кариера след края на настоящия сезон.

39-годишният ветеран е печелил Евролигата три пъти с екипа на Реал Мадрид, а освен това има и четири сезона в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада, където игра за Портланд Трейл Блезйърс и Денвър Нъгетс.

Фернандес обяви решението си навръх рождения си ден и заяви, че последният турнир с негово участие ще бъдат предстоящите Летни олимпийски игри това лято, стига Испания да се класира за Париж. В националния отбор гардът печели сребърни медали от Игрите в Пекин през 2008 г. и Лондон през 2012 г., а в Рио 2016 взе бронз.

"Вече съм възрастен и мисля повече за други неща, както и за семейството си. Остават ми още няколко месеца от моята кариера и се надявам да допринеса възможно най-много и да се забавлявам с моите съотборници. Искам да изпитам удовлетворение от последните ми дни като състезател и трябва да изпълня мечтата на баща ми да участвам на още едни Олимпийски игри“, съобщи Фернандес.