Наставникът на Байер Леверкузен Чаби Алонсо се очаква да остане в клуба и след края на сезона, разкриват авторитетният италиански журналист Фабрицио Романо и The Athletic. Специалистът е обект на интерес от Байерн Мюнхен и Ливърпул. Баварският гранд търси заместник на Томас Тухел, който ще си тръгне през лятото. Същото ще стори и Юрген Клоп от "Анфийлд" в края на юни и асистентът му Пеп Линдерс не е на дневен ред за позицията, защото е свързван с тази в Аякс.

Испанецът още не е разговарял с ръководството на "аспирините", но планът му е избистрен. Договорът му е до 30 юни 2026-а, но от следващата година откупната клауза в споразумението ще е активна. Световният шампион от 2010-а ще обяви крайното си решение скоро.

Ливърпул няма да чака повече Алонсо и ще продължи да обмисля Рубен Аморим като една от опциите за нов мениджър. Старши треньорът на Спортинг Лисабон вече е обсъждан вътрешно от шефовете на "червените", но не е единственият вариант за наследник на Клоп.

Байерн е готов да даде още време на Алонсо, но шампионите признаха, че ще е много трудно той да пристигне на "Алианц Арена".

"Ще трябва да видим дали ще можем да го направим тази година. Ще е трудно, ако не и невъзможно. Алонсо е по-склонен да остане в Байер Леверкузен предвид сегашните им успехи, защото няма да иска да ги остави. Да кажем, че ако имаха две или 3 години още успехи, можеше да е по-лесно да го вземем от там", сподели почетният президент на Байерн Ули Хьонес, цитиран от The Athletic.

42-годишният Чаби Алонсо кара първия си пълен сезон в бившия клуб на Димитър Бербатов. Леверкузен е първи във временното подреждане на Бундеслигата с 10 точки преднина пред Байерн. Освен това Байер няма нито една загуба от началото на сезона във всички турнири. Бившият халф пое поста през октомври 2022-а, когато отборът бе в зоната на изпадащите, но през миналия май го изведе до 6-ото място в крайното класиране. Впоследствие договорът му бе удължен до 30 юни 2026-а.

Някогашният полузащитник започва кариерата си в Реал Сосиедад, а играе още за Ейбар, Ливърпул, Реал Мадрид и Байерн Мюнхен. След отказването си през 2017-а, пое втория състав на Сосиедад през 2019-а преди да застане начело на Леверкузен 3 години по-късно.