Собствениците на отборите в Националната футболна лига по американски футбол са гласували със "ЗА" приемането на ново противоречиво правило, което разбуни духовете сред фенове, бивши и настоящи играчи.

Става въпрос за т.нар. "hip-drop tackle", когато защитник иска да повали нападател на земята. Въпросната дефанзивна техника представлява следното: когато защитник застигне играча с топка, заключи го с две ръце през тялото и моментално се свлече на игрището, премятайки противника на противоположната страна.

Въпросният похват навлезе в американския футбол в последните десетилетия, като мнозина специалисти смятат, че той е по-скоро част от ръгбито.

От следващия сезон всяка спряна атака по подобен начин ще води до наказание от минус 15 ярда за защитаващия се отбор.

Въпросната техника често води до контузии на атакуващите футболисти, тъй като долната част на краката им остава затисната под тежестта на противника, което от своя страна почти винаги води до счупени крайници и тежко изкълчени глезени или колена.

Рич Маккей, който е председател на Комитета за състезания на НФЛ увери, че новото правило засяга само премятащия елемент на техниката, но бивши и настоящи играчи от НФЛ не се съгласиха с това изказване.

Един от най-доминантните защитници от близкото минало - Джей Джей Уат написа в Twitter, че това решение на НФЛ е поредната крачка към заменянето на американския футбол от "флаг футбола". Това е разновидност на играта, в която единоборствата са напълно забранени, а атаката приключва, когато защитник успее да вземе малкото флагче, което стърчи от кръста на всеки играч. Именно "флаг футбола" ще направи дебют на Летните олимпийски игри в Лос Анджелис през 2028 г.