Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах ще вземе окончателно решение дали да се кандидатира за нов мандат след Олимпиадата в Париж през лятото.

Становището на Бах е съобразено с препоръка на комисията по етика на МОК, която изрази загриженост, че съобщение преди Париж може да засенчи Игрите от 26 юли до 11 август и изборния процес.

Решението бе единодушно одобрено от Изпълнителния борд на МОК, като Бах каза, че дори не е имало дискусия по въпроса.

"От само себе си се разбира, че винаги уважавам препоръките на комисията по етика и още повече, когато те са подкрепени от членовете на моя борд – заяви Бах. - Всякакви заключения, които можете да си направите, са преждевременни".

Германецът председателства МОК от 2013 г. и според Олимпийската харта не може да се кандидатира за трети мандат през 2025 г. На последната сесия на МОК през октомври в Мумбай редица членове на МОК поискаха от Бах да търси нов мандат, който ще изисква промяна на хартата. От МОК уточниха, че това може да стане чрез гласуване.

Томас Бах не изключи възможността да остане, но също така каза, че спазва Олимпийската харта.

Междувременно от МОК определиха като агресивно поведението на Русия след забраната нейни спортисти да участват на парада на отриването на Игрите в Париж.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че решението на МОК е "унищожаване на олимпийската идея" и накърняване на интересите на спортистите.

"За съжаление, това е само един от цитатите“, каза президентът на МОК Томас Бах във връзка с коментара на Песков.

Политически коментатори в Русия отбелязаха немската националност на Бах и споменаха Холокоста в публикации в социалните медии.

"Видяхме някои много агресивни изявления от Русия днес. Един коментар надхвърля това – заяви във връзка със скандала говорителят на МОК Марк Адамс. - Свързването на президента, неговата националност и Холокоста е неприемливо и достига ново дъно".

"Всеки, който следва правилата, е добре дошъл в олимпийското движение – обобщи Томас Бах. - От момента, в който Руският олимпийски комитет следва правилата, те са добре дошли. Топката е в тяхното поле. Нашата мисия е... всички национални олимпийски комитети да следват Олимпийската харта и олимпийските правила. Всичко е в техните ръце“.