Скандалният сезон в турския футбол продължава да заплашва нормалното му протичане и завършек. След като вчера президентът на ФИФА - Джани Инфантино, осъди размириците след края на мача между Трабзонспор и Фенербахче и призова за санкции на виновниците, отзвукът от стряскащите събития в южната ни съседка продължава.

"Случилото се е срам за турския футбол и за страната ни като цяло", заяви в телевизионно интервю президентът на Фенербахче Али Коч. Той добави, че е подал оставка като член на Асоциацията на клубовете, където бе член на изпълнителния комитет.

"Омразата става все по-силна, а насилието ще донесе в някакъв момент жертви.

Очаквам сериозни наказания от Дисциплинарната комисия, но не съм убеден, че ще ги получим. На 2 април Фенербахче ще има общо събрание и ще оставим нашите членове да решат дали да останем в това първенство или да го напуснем. Второто би било ясен сигнал към обществеността, че проблемите във футбола са много, много дълбоки. Ако трябва, да ни изхвърлят в долна лига. Така ще умрем веднъж, вместо да умираме постоянно! Не изнудваме никого, просто ще решим сами бъдещето си", каза още Коч.

Полицията в Трабзон арестува 12 души след боя между фенове на Фенербахче и ултраси на Трабзонспор.

Това далеч не е първият сериозен инцидент в турския футбол през този сезон. Президент на клуб наби съдия през декември, после друг извади от терена отбора си преди края на мач, а финалът за Суперкупата на Турция между Галатасарай и Фенербахче, който трябваше да се играе в Саудитска Арабия, пропадна поради политически причини.

Според няколко британски медии ФИФА ще изисква отговор от ръководството на турския футбол за това какви мерки са предприети, като регулаторният орган по всяка вероятност ще се намеси и ще очаква подробен доклад за евентуално предотвратяване на подобни ексцесии.