Сноубордистите на "Бороборд" спечелиха най-много медали на олимпийския младежки фестивал, който започна днес в ски зона Пампорово-Мечи чал над Чепеларе. Организатори на събитието, което се провежда за 12-и пореден път под мотото "Да открием олимпийските надежди на България", са Българският олимпийски комитет и Асоциация "Спорт в свободното време". Двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст.

Общо във Фестивала участват над 450 деца от всички зимни центрове в страната. Падналите вчера 20 сантиметра сняг осигуриха нова бяла покривка. Това подпомогна домакините да предоставят необходимите условия за състезателите.

Първи на старт застанаха сноубордистите. Техен форлойфер (тестващ пистата) бе новата голяма звезда на българския сноуборд Андреа Коцинова, която преди година спечели два медала от европейския олимпийски фестивал в Италия. Коцинова започна спортния си път именно от надпреварите на БОК, в които през последните 6 години неизменно бе сред призьорите с 3 златни, два сребърни и един бронзов медал.

В често сменящата се от мъгла през снеговалеж и слънце метеообстановка по пистата в местността Язовира най-добре се ориентираха представителите на клуб "Бороборд". Те се поздравиха с общо 7 от възможните 24 отличия, две от тези бяха златни. Също с две титли си тръгнаха сноубордистите на "Амерспортс", приключили с 5 медала. 5 спечелиха и състезателите на "Мотен", но само един от тях стъпи най-високо на почетната стълбичка.

Сред официалните лица наградили и поздравили призьорите бяха кметът на Чепеларе, изтъкнатият треньор Виктор Жеков, новата българска звезда в сноуборда Андреа Коцинова и други. Организаторите бяха осигурили много награди, специален приз бе връчен на най-малката участничка Никол Ахтаподова.

Утре на старт застават младите български таланти в алпийските ски и биатлона, а в олимпийският фестивал ще завърши в неделя със състезанията на ски бегачите.

С надпреварите в Пампорово Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала. Първите 3 издания бяха в местността Картала над Благоевград, след това форумът се състоя в Банско, а после се премести в Осогово над Кюстендил. Преди 3 години сред домакините се включи и Чепеларе. През тази зима популярният зимен център в Родопите за първи път приема всички стартове от програмата.

От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, стартирали в младежки световни и европейски спортни форуми. Част от тях участваха на последните Зимни олимпийски игри в Пекин 2022 и на завършилите преди месец младежки Зимни олимпийски игри в Южна Корея. Целта на Фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.