Международният олимпийски комитет (МОК) ще обсъди участието на руснаци и беларуси в откриващата церемония на Олимпийските игри в Париж. Разговорът ще се проведе в следващото заседание на Изпълнителния комитет, призна ръководителят на Координационната комисия на Игрите и член на МОК Пиер-Оливие Бекер-Вьожан.

Следващият Изпълком на МОК ще е в Лозана на 19 март.

"Още не е взето официално решение. Изпълнителният комитет на МОК ще разгледа този въпрос на следващото заседание", подчерта Бекер-Вьожан, попитан за участието на спортистите от Русия и Беларус на церемонията по откриването.

В края на миналия март МОК препоръча руските и беларуските атлети да могат да участват в международни състезания само с неутрален статут, тези, които не са се изказали публично в подкрепа на войната в Украйна и не са част от военните сили. Освен това те не могат да участват в отборни състезания. През декември същата година МОК разреши на руснаци и беларуси да участват на най-големия спортен форума също с неутрален статут.

Преди два дни Международният параолимпийски комитет публикува критерии, според които на руски и беларуски параолимпийци е забранено да участват в церемониите по откриването и закриването на Игрите в Париж. Медалите на спортистите няма да се вземат предвид в общото класиране.

Олимпийските игри в Париж ще са между 26 юли и 11 август.