Властите в Канада официално дадоха разрешение за получаване на визи от всички участници в Турнира на претендентите за шахматната корона, обявиха от Международната шахматна федерация (ФИДЕ), в профила си в една от социалните мрежи.

Както е известно, сред осемте претендентки в турнира при жените е и Нургюл Салимова.

"Получихме положителен отговор от канадските имиграционни власти. Всички участници и основните лица, свързани с организацията на турнира са получили одобрение за получаване на визи и са известени да предоставят паспортите си. Това е отличен знак и се надяваме всички участници да получат навреме визите си за да пристигнат в Торонто!“ се казва в официалното съобщение на ФИДЕ.

По-рано от ФИДЕ се обърнаха с официална молба към канадските власти за подкрепа за това, участниците да получат визи.

Турнирът на претендентите ще се проведе между 2 и 25 април в Торонто.

В надпреварата при мъжете ще се включат Ян Непомняшчи от Русия, Рамешбаба Прагнанандх от Индия, Фабиано Каруана от Съединените щати, Ниджат Абасов от Азербайджан, Видит Сантош Гуджрати от Индия, Хикару Накамура от Съединените щати, Алиреза Фируджа от Франция и Гукеш Домамараджу от Индия.

В женския турнир ще участват Александра Горячкина и Екатерина Лагно от Русия, Анна Музичук от Украйна, Нургюл Салимова, Лей Тинцзе и Тан Чжун от Китай, и Вайшали Рамешбаба и Хумпи Конеру от Индия.