От Европейската футболна централа (УЕФА) излязоха с официални рлазяснения около новия формат в европейските клубни турнири, който влиза в сила от сезон 2024/25 година.

След промените в основната част на всяка от трите надпревари - Шампионска лига, Лига Европа и Лига на конференциите, ще участват по 36 отбора. В момента в началото на трите турнира има по 32 отбора, разделени в осем групи от по четири.

В новия формат групова фаза няма да има, като отборите ще играят за общо класиране, подобно на това в националните шампионати. Все пак тимовете ще бъдат разпределени в урни - по четири в Шампионска лига и Лига Европа и шест в Лига на конференциите.

Отборите в Шампионска лига и Лига Европа ще играят по осем мача срещу осем различни отбора, като ще имат по два двубоя – един домакински и и един като гост, срещу представители на всяка една от четирите урни. В същото време в Лига на конференциите участващите състави ще имат по един мач срещу отбор от всяка от шестте урни.

Към фазата на елиминациите ще продължават първите 24 отбора във всеки от трите турнира. Първите осем в таблицата ще имат гарантирано място в осминафиналите, а тези от девето до 24-то място ще играят в плейофен кръг за останалите осем квоти.

Тимовете, завършили на позиции от 25-а до 36-а, ще отпадат от европейските клубни турнири. Така няма да има преливане на отбори от един турнир в друг, както е в момента след края на есенната фаза в надпреварите на УЕФА.

От фазата на осминафиналите до финала турнирите ще бъдат напълно идентични с настоящите правила - мачове на разменено гостуване в осминафиналите, четвъртфиналите и полуфиналите и финал в една среща.

Мачовете от лига фазата на Шампионската лига и Лига Европа ще се провеждат от септември до януари, докато тези в Лигата на конференциите ще бъдат от септември до декември.

Всеки турнир обаче ще има своя ексклузивна седмица, в която няма да има мачове от другите два турнира. В ексклузивната седмица на Шампионска лига ще има мачове във вторник, сряда и четвъртък. В тази на Лига Европа мачовете ще бъдат в сряда и четвъртък, докато в седмицата на Лигата на конференциите двубои ще има само в четвъртък.

В останалите седмици от календара се запазва сегашното разпределение - Шампионска лига се играе във вторник и сряда, докато Лига Европа и Лигата на конференциите са в четвъртък.