Стурла Холм Лагрейд спечели масовия старт на 15 километра от Световната купа по биатлон пред родна публика в Осло-Холменколен. Норвежецът мина трасето за 37:52.0 минути с една грешка на първата от 4-те стрелби и записа трета победа за сезона и 13-а в кариерата.

Втори завърши германецът Бенедикт Дол с два наказателни обиколки и изоставане от 6.4 секунди, а трети е шведът Йеспер Нелин с една грешка и на 9.9 секунди зад Лагред.

Вятърът на стрелбището направи условията трудни за всички. Водачът в общото класиране за Световната купа Йоханес Тингнес Бьо влезе в 3 наказателни обиколки още в първата стрелба и записа най-лошото си представяне за сезона. Той се нареди 14-и с 6 пропуснати мишени и изоставане от 1:05.0 минута.

Лагрейд излезе начело в класирането преди последната обиколка, а на 4.1 секунди зад него е германецът Юстус Щрелов, който единствен успя да направи 20 от 20. Той не успя да издържи на темпото на норвежеца и бе изпреварен от няколко състезатели, за да приключи осми.

Състезанието премина без българско участие.

В генералното класиране за Световната купа след 16 от общо 21 старта Йоханес Тингнес Бьо води с 878 точки. Втори с 819 точки е Тарей Бьо, а на трето място със 769 се нарежда Йоханес Дале. Владимир Илиев е 62-и с 26 точки, а Благой Тодев 85-и с 3 точки. 

В подреждането за малкия кристален глобус от масовия старт кръг преди края начело е Йоханес Дале със 174 точки, пред Ветле Кристиансен със 166 и Йоханес Тингнес Бьо със 162 точки.

Утре Световната купа в Осло продължава с единичната и с класическата смесена щафета.