Златен, сребърен и бронзов медал спечелиха младите български състезатели на Европейски купи по джудо. Те бяха успоредно в Сараево, Босна и Херцеговина и в Анталия, Турция.

В изцяло български финал Димитър Господинов победи Виктор Скерлев с "ипон" в категория до 73 килограма в босненската столица. Преди това и двамата записаха по 4 победи. Шампионът взе 3 бързи успеха - над турчина Ибрахим Шахин за 3:17 минути, срещу хърватина Петер Миджич за 2:18 минути, над канадеца Артьом Нейолов за 2:30 минути, както и срещу германеца Максим Малш с "вадзари" на полуфиналите. 

Скерлев спечели две от тях със златна точка в продължението. На старта се наложи над турчина Емре Язган за 7:37 минути, после победи с бърз "ипон" за 1:42 представителя на домакините Александър Вукович, а в 1/4-финалите се справи с канадеца Лаша Цацалашвили за 7:04 минути. На полуфиналите надигра босненеца Дарко Топалович чрез "вадзари".

В същата категория Ален Христов стигна до репешажите. 

В Анталия при кадетите Иво Галенков заслужи бронза при 50-килограмовите. За отличието талантът от "Шампион" надви азера Рустам Гасимзаде с "ипон" за 36 секунди.

Преди това Галенков постигна победа и загуба, а в репешажите взе още два успеха. Това е второ отличие за българина този сезон, след като миналият месец стана първи и на Европейската купа в Италия.

На същата надпревара Калина Григорова (44 кг.) се нареди седма. Утре продължават тежките категории.