Лена Хеки-Грос триумфира в масовия старт на 12.5 километра от Световната купа по биатлон в норвежкия зимен център Осло-Холменколен. 28-годишната швейцарка измина трасето за 35:46.3 минути и допусна само две грешки в 4-те стрелби. Тя записа втора победа за сезона и втора в кариерата си.

Състезанието бе интересно и заради променливите условия на вятъра, водещи до смени на водаческата позиция с всяка обиколка. Демонстрирайки хладнокръвие, Хеки-Грос запази концентрация през втората половина на състезанието и стигна до успеха.

След нея завършиха французойките Жюлия Симон и Лу Жанмоно. Носителката на Световната купа за миналия сезон Симон остана на 16.8 секунди изоставане с 4 пропуснати мишени, а Жанмото - на 22.3 секунди с 3 неточности.

В надпреварата нямаше българско участие.

В общото подреждане за Световната купа след 16 от 21 старта начело с 859 точки е норвежката Ингрид Тандреволд, която днес се класира четвърта с 3 грешки и изоставане от 23.3 секунди. Италианката Лиза Витоци е втора със 766 точки, следвана от Жюлия Симон със 762. От българките най-напред е Валентина Димитрова с 54 точки, която е 54-а, a Лора Христова е 68-а с 24 точки.

В класирането на малкия кристален глобус от масовия старт едно състезание преди края на сезона води Симон с 205 точки, пред Хеки-Грос със 174.

По-късно днес Световната купа в Осло продължава с масовия старт на 15 км. за мъже.