Мъжкият отбор на България под 20 години постигна историческа първа победа на Европейското първенство.

Дебютният шампионат в тази възраст се провежда в грузинския зимен курорт Бакурани от днес до 3 март.

Историческият успех за България постигнаха Мартин Пашов, Константин Кючуков и Гавраил Цепенишев. Те победиха вторият тим на Турция с 2:0 (15-13, 15-13) за 28 минути. Срещата бе втора за "трикольорите" като преди това те отстъпиха в оспорвана битка срещу Чехия с 0:2 (13-15, 13-15).

В третия си мач на турнира от група "В“ отборът на България излиза на 2 март (събота) срещу Грузия 2. Лидер в потока е Чехия, който постигна две победи. Турция 2 и България са с по един успех, а Грузия 2 с две поражения.

Надпреварата, която е под егидата на Европейската конфедерация по волейбол (CEV).

Откриващата среща бе с българско участие. Дамите ни в състав Алара Изетова, Габриела Радева и Ерия Рашкова се изправиха в поставените под номер 2 в ранглистата италианки – Аня Бургман, Леа Бургман, Сара Рива и Джулия Майхофер. Липсата на достатъчно опит в нашите редици срещу по-класен съперник натежа и "лъвиците" отстъпиха с 0:2. Те започнаха трудно, като в първата част записаха едва 4 точки, но бързо се адаптираха към обстановката и втория гейм се представиха достойно - 10-15.

Сходно се разви и втората битка на българките в Бакурани, Грузия. Те се изправиха срещу Турция 2, като отново имаха затруднения само в първата част - 6-15. Вторият гейм бе изключително равностоен и нашите изпуснаха за малко да го спечелят - 14-16.

На 2 март (събота) дамите ни ще играят нови два мача – срещу Армения (8:00 ч.) и Грузия 2 (12:40 ч.).