Българският пилот във Формула 3 - Никола Цолов, завърши на четвърто място в първото спринтово състезания от новия сезон преди Гран При на Бахрейн.

Състезателят на "ART Grand Prix" финишира 11-и в квалификацията в четвъртък, а в спринта започна от второто място заради обърната подредба на пилотите в "Топ 12".

17-годишният Цолов изпревари съотборника си Лоренс ван Хьопен още в първата обиколка и дълго време държеше лидерската позиция. Никола успя да запази първото място след сериозна атака на Хьопен след няколко обиколки, но не успя да се справи с настигналия го Арвин Линдбалд (Великобритания, Prema Racing).

Гумите на болида на Цолов бяха почти напълно износени в края на спринта, а последва и проблем с двигателя, заради което той отстъпи позиции на Ван Хьопен и Леонардо Фронароли (Италия, Trident), което го остави на четвъртото място при 1.2 секунди пасив от подиума.

За Цолов това е върхов резултат във Формула 3, където до момента имаше най-добро класиране от 7-о място, постигнато в спринта на "Спа“ в Белгия.

Първият състезателен уикенд във Формула 3 за 2024 година приключва на 2 март (събота) с основното състезание, което ще стартира в 11:00 часа българско време. В него Цолов ще потегли от 11-ото място.

Победител стана Линдблад, който финишира с 5.4 секунди пред Ван Хьопен.