Мъжкият национален отбор по баскетбол на България приема световния шампион Германия в първото си домакинство от евроквалификациите за първенството през 2025 година.

Двубоят е от 17:00 часа в "Арена Ботевград“.

За двата тима това ще е втори мач в група "D“ на квалификационната кампания.

Избраниците на селекционера Росен Барчовски тръгнаха със загуба, отстъпвайки като гости на Швеция със 70:84 точки.

След двубоя наставникът не спести сериозните си забележки към играта на момчетата му в защита и разпиляните действия при стрелбата от разстояние.

Бундестима тръгна с домакинска победа над Черна гора (85:61).

Българските национали влизат в двубоя в серия от четири поредни загуби във всички турнири.

Германците не познават вкуса на загубата в последните си 9 мача.

Както бе преди мача с Швеция, така и сега, Росен Барчовски трябва да се справя с доста кадрови проблеми. Гардът на Баскония Коди Милър-Макинтайър и капитанът Павлин Иванов пропуснаха последната тренировка, като първият получи крампи в мача с Швеция, а вторият има проблем с травма още преди лагера на националите. Симеон Лепичев също е контузен и няма да може да помогне на отбора.

Германия може да използва само един от състезателите, които спечелиха световната титла през миналото лято. Бундестимът разчита основно на баскетболисти от Байерн и АЛБА Берлин, като единствено Дейвид Крамер от отбора на Гранада е световният шампиони в състава на селекционера Гордън Хърбърт. Най-голямата звезда в редиците на Германия в настоящия състав е Оскар Да Силва, който играе за Барселона.

Двата тима за последно играха един срещу друг отново в евроквалификация през 2012 година, като Германия побеждава у дома с 10 точки (79:69). В първия мач, изигран в България, Бундестима печели също (82:70).

В другия мач от групата Черна гора приема Швеция, като двубоят е от 20:00 часа българско време.