Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов се срещна с клубове в Габрово днес. На срещата той представи програмата си за развитие на българския футбол. Както е известно, Конгресът за нов председател на футболната централа е на 15-и март.

"Обсъждаме нов формат на първенствата. Това трябва да се случи чрез дискусия с клубовете. За мен е важно да чуя с екипа ми и хората, които ежедневно се срещат с проблемите, за да вземат правилните решения. Целта е продуктът футбол да се реализира и да се играе по правилния начин. Относно телевизионните права, ще бъдат преразгледани, защото футболът в момента се гледа най-много по телевизията", посочи в стратегията си бившият нападател на Манчестър Юнайтед, Тотнъм, Фулъм, Байер Леверкузен и ЦСКА.

По думите му аматьорският футбол трябва да е подкрепен от специален отдел в Български футболен съюз за кандидатстване по европейски програми за осъществяване на проекти.

"Целта на развитието на нашата програма и на българския футбол е развитието на младите. Искам да направим така, че младежите по-бързо да влизат в професионалния футбол. Младите често пъти не знаят как да направят тази крачка, ние имаме идея да помогнем за това", допълни той. 

Според някогашният национал, за достигането до сериозния футбол, трябва да се мине през детско-юношеската школа. Той посочи, че има сантимент към това, защото е започнал пътя си именно от тези школи в България. Успешният играч минава през обучение от професионална методология.

"Положението ни е трагично, затова трябва да гледаме от чужди модели, това е реалността. Някой ден може да се случи така, че да гледат и от нас. Надявам се всички останали кандидати за президент да се срещнат с вас и да направят обиколка в България, защото смятам, че това е уважение", каза още Бербатов.

По-късно днес от 16:00 часа той и екипът му ще се срещнат с клубовете в Ловеч. Утре им предстои среща и в Плевен. 

Вчера Бербатов и Стилиян Петров се видяха с клубове в Пловдив и Пазарджик. Двамата бяха приети първо от кмета на Пловдив, а след това и от градоначалника на Пазарджик, като след събитието в Община Пазарджик дадоха съвместна пресконференция.