Три български състезателки си гарантираха място сред най-добрите 64 и ще участват във втория ден на турнира за Световната купа по фехтовка на сабя в перуанската столица Перу.

В надпреварата участват 149 сабльорки от 34 държави.

Олга Храмова, Калина Атанасова и Емма Нейкова играха групи и предварителни елиминации, като първите две се класираха за битката за медалите, а Йоана Илиева влиза в надпреварата по право, тъй като е девета в световната ранглиста.

Храмова излезе от групите в първия състезателен ден под №38 с четири победи и две загуби. Във втория кръг от елиминациите възпитаничката на фехтовален клуб "Свечников“ победи Сабина Мартис от Румъния с 15:14 и ще излезе във втория състезателен ден срещу Зузана Цизлар от Полша.

Атанасова записа в групите две победи и четири загуби, след което в първия кръг от елиминациите отстрани Сабина Каримова от Азербайджан с 15:13, а във втория надделя над Каролин Кероли от Франция с 15:8.

Във втория ден Атанасова ще играе срещу №2 в световната ранглиста Теодора Гонтура от Гърция.

Йоана Илиева стартира участието си в турнира с дуел срещу Зайнаб Дайбекова от Узбекистан.

Емма Нейкова излезе от групите с две победи и три загуби, а след това в първата среща от елиминациите победи Юина Канеко от Япония с 15:13, но във втората отстъпи на Фей Съмър Смит от Хонконг с 10:15 и така се нареди на 94-о място в крайното класиране.