От 7 февруари грипната епидемия и грипната ваканция в Бургаско приключват. Това обяви току-що областният управител Пламен Янев, предаде репортер на "Фокус".

През последните дни се наблюдава спад на случаите на заболели – 211,83% 00. За сравнение миналата седмица стойностите бяха 241,24% 00. Към настоящия момент броят на заболелите е 425, като най-висока е заболеваемостта във възрастовата група 5-14г. /801,14%  00/, следвана от групата 0-4г. /667,45% 00/. Най-ниска е заболеваемостта при групата над 65 г. – 68,28% 00.

"Имаме намаляване за заболеваемостта, по-малко хора са се прегледали, по малко-хора са имали нужда от болнична помощ и са регистрирани като заоблели. Заболеваемостта все пак остава висока в малките възрасти. До 31 март имаме ангажимент да проследяваме ежедневно броя на заболелите. В момента, в който имаме повишаване на заболеваемостта, ще се съберем отново да решим какви мерки биха били ефективни. Със започване на учебния процес са разпредени мерки против повишаване на заболеваемостта сред учениците – засилен филтър, проветряване, дезинфекция и недопускане на болни деца в училище“, съобщиха от РЗИ Бургас.

В сравнение с миналата седмица  има по-голяма заетост в детските и вътрешните отделения в УМБАЛ Бургас. Има обаче около 10-15% свободни легла, казаха лечебното заведение.

Учениците са в грипна ваканция от 1 февруари до утре, включително.