На 01.02.2024г. е проведено второ заседание на Областния оперативен щаб за борба с Грип и ОРЗ с цел оценка на ситуацията в област Добрич по отношение разпространението на Грип и ОРЗ.

През четвъртата седмица на 2024год. (22-28.01.2024г.) в гр. Добрич нараства интензитетът на регистрираната заболяемост от остри респираторни заболявания (ОРЗ), съобщиха от РЗИ в областния град.

За периода 15-21.01.2024г. - 120 заболели, заболяемост 165,98%оо;

За периода 22-28.01.2024г. - 141 заболели от ОРЗ, заболяемост 195,02%оо.

В три от възрастовите групи са достигнати епидемични стойности - 0-4г. (заболяемост 1145,51%оо), 5-14г. (заболяемост 876,37%оо) и 15-29г. (заболяемост 229,47%оо).

Данните са регистрирани чрез Интернет базираната информационна система за сентинелен надзор на грип и ОРЗ в България.

От изпратени 34 проби от амбулаторно прегледани и хоспитализирани пациенти за изследване в Националната референтна лаборатория, пет са положителни за грипен вирус тип А, пет са положителни за други респираторни вируси.

По данни на РУО-Добрич от учебни занятия отсъстват около 15% от учениците в учебните заведения в областта.

След анализ на епидемичната ситуация е взето решение за обявяване на грипна епидемия и въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на област Добрич за срок от 05.02.2024г. до 12.02.2024г. включително.

Със Заповед № РД-01-32/02.02.2024г. на Директора на РЗИ - Добрич са разпоредени следните временни противоепидемични мерки на територията на област Добрич срещу разпространението на Грип и ОРЗ за срок от 05.02.2024 г. до 12.02.2024 г. включително, както следва:

1. Преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца.

2. Преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари.

3. Преустановяване на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ (изключения се допускат само за терминално болни пациенти) и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

4. Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения и училищата, като откритите болни деца се връщат по домовете. Да не се допускат до работа заболели лица от персонала.

5. Извършване на засилена текуща дезинфекция на повърхности и често проветряване на помещенията в детските заведения и училищата.

РЗИ - Добрич препоръчва всички лица със симптоми на остро респираторно заболяване (повишена телесна температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, отпадналост и др.) да си останат в къщи при възможност и да посетят лекар. Да ограничат контактите си, особено с малки деца, бременни жени и стари хора.

От особено значение е спазването на дистанция и избягване на места със струпване на хора, поради лесния механизъм на предаване на респираторните вируси - чрез кихане и кашляне.

Спазването на етикета за кашляне ще спомогне за намаляване отделянето на респираторни вируси върху предмети и повърхности и ще намали вероятността за заразяване на възприемчиви хора.

Редовно прилагане на лична хигиена и дезинфекция също ще помогне за намаляване на заразяването с респираторни вируси при допир до заразени повърхности и тяхното преминаване чрез ръцете през лигавицата на очите, устата и носа в човешкия организъм.

Всеки болен с ОРЗ е препоръчително да носи защитна маска при контакт с други хора.

Поради струпване на болни от грип и ОРЗ в лечебни заведения, при посещение при лекар, независимо дали сте болни от респираторно заболяване или не, също е препоръчително носенето на маска, както и при общуване с възрастни хора и бременни жени.