Люис Хамилтън преговаря с Ферари, информира авторитетното издание The Athletic. Идеята е пилотът на Мерцедес да премине при италианците за началото на сезон 2025.

Разговорите напредват, след като първите информации за такъв дързък ход се появиха снощи. Сделка между единия от двамата най-успешни състезатели във Формула 1 с най-титулувания отбор в историята ще е една от най-големите изненади в историята на спорта.

При споразумение, британецът ще кара редом с Шарл Льоклер, който миналата седмица подписа дългосрочен договор с "Черните кончета“. При този вариант 7-кратният световен шампион ще измести Карлос Сайнц.

Ако двете страни си стиснат ръцете, в Мерцедес ще се открие свободно място. Другият представител на екипа от Бракли е Джордж Ръсел.

През август Люис сложи подписа си под двугодишно споразумение с Мерцедес, но е възможно в него да има клауза, която ще му позволи да напусне по-рано в посока Маранело.

Миналият май, когато се появиха слухове, че британецът ще смени отбора през тази година, той отрече, че е разговарял с когото и да било. Директорът на Ферари Фредерик Васьор е работил с Люис по време на юношеските му години в картинга и през декември специалистът призна, че двамата винаги сa в контакт. Хамилтън е близък приятел и с президента на екипа Джон Елкан, след като се срещат преди много години в Италия на "Гугъл“ събитие.

Привличайки Хамилтън ще е цел, която Елкан отдавна гони, осигурявайки на Формула 1 най-голямото име в най-успешния отбор. За самия пилот ще е огромна възможност да спечели рекордна осма световна титла, задминавайки легендата на "Черните кончета“ Михаел Шумахер, с когото заедно делят първото място.

По този начин самият Люис ще гласува невероятно доверие във Ферари, тъй като отборът завърши на 3 точки зад Мерцедес миналата година.

39-годишният състезател вдигна 6 от 7-те си титли откакто се присъедини към британците през 2013-а. Оттогава до 2021 година Мерцедес спечели 8 поредни шампионата при конструкторите. След това Ред Бул неизменно печели чрез Макс Верстапен и Серхио Перес.

Повечето пилоти са с изтичащи договори в началото на следващата година. Само Верстапен, Льоклер, Ръсел и представителите на Макларън Ландо Норис и Оскар Пиастри са обвързани дългосрочно.