Началникът на РУО - Пловдив Иванка Киркова обясни защо учениците ще учат онлайн от вторник, вместо от понеделник, предаде репортер на "Фокус". Eто какво каза тя пред журналисти след заседанието на Областния щаб: 

"След анализа на цялата ситуация, предвид това, че понеделник, вторник и сряда трябва да бъде оформен успехът за края на първия учебен срок, се налага да дадем време. Успехът на повечето деца е оформен. Но ние имаме 90 000 ученици в областта и може да има и случаи на неоформени. Освен това заповедта трябва да се съгласува с държавния здравен инспектор.

Трябва да информираме и директорите и да създадем организация. Трябва да се създадат и акаунти на учениците. За целта те трябва да са в училище. Именно затова не в понеделник, а от вторник преминаваме към онлайн обучение. Продължаваме да следим ситуацията", посочи Иванка Киркова.

Тя добави, че в някои общини като Брезово и Перущица отсъстващите ученици към момента са над 30%. Качва се процентът на отсъстващите и в Раковски и Куклен.

Община Пловдив е малко под този процент, но с всеки ден цифрите се показват с 2-3 %.  

Киркова е категорична, че Пловдив досега е доказал, че може да се справи успешно с онлайн обучението. На 5 февруари щабът отново се събира.