Областният щаб на Пловдив взе решение да бъде продължена грипната епидемия в областта до 5 февруари включително. Това съобщи на брифинг веднага след заседанието днес областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, предаде репортер на "Фокус". Към досегашните мерки се добавят и две нови, които касаят учениците за неприсъствена форма на обучение в Пловдив и областта.

Директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева съобщи, че динамиката на процеса на разпространение на грип и ОРЗ в областта бележи тенденция на увеличение на броя на заболяемостта, особено във възрастовите групи на учениците се. 30 % са положителните проби при тях.

Това налага да се ограничат присъствената форма на обучение и извънкласните форми. След изготвяне на заповед от директора на РЗИ, тя ще се съгласува с държавния здравен инспектори чак тогава влиза в сила. Заповедта се предоставя на РУО, които имат правомощията да ограничат учебния процес, каза Димчева. 

Д-р Сийка Димчева обясни още, че се наблюдава тенденция какво към увеличение и на болните в практиките на общопрактикуващите лекари на територията на Пловдив и областта, както и в лечебните заведения, където свободните легла са малко под 30%.

РЗИ ще предостави своята информация с противоепидемичните мерки и на общините.