Областният щаб за грипа към Областна управа в Пловдив се събира на заседание днес, от 13 часа, за да обсъди ситуацията със заболеваемостта.

Регистрира се повишение на болните от грип и ОРЗ, заетостта на леглата се увеличава, а отсъстващите ученици са повече от предходната седмица, съобщи за "Фокус" д-р Милена Панайотова, от Дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ.

Според нея, има всички основания да бъде продължена грипната епидемия, която беше обявена миналата седмица за дните от 22 до 28 януари включително.

Регистрирано е и леко повишение на заболеваемостта сред учениците. Тази седмица отсъстващите са били 19,3%, а предходната - 17%. Дали ще има грипна ваканция, или ще се премине към обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС) ще решават от Регионалното управление на образованието и именно това ще се коментира на заседанието на областния оперативен щаб утре.

Към днешна дата в Пловдив и областта са в сила следните противоепидемични мерки: отлагане на профилактичните прегледи за деца и жени; отлагане на профилактичните имунизации, които са задължителни по календар от общопрактикуващите лекари; ограничаване на свижданията в болници и домове за стари хора; засилен филтър в детските и учебни заведения, с учестена дезинфекция и по-често проветряване на помещенията.