От днес във Варненска област са в сила временни противоепидемични мерки. Причината е в увеличената заболяемост от остри респираторни заболявания/ОРЗ/ и грип на територията на Област Варна, достигнала за периода 15 – 21 януари 2024 година епидемични стойности от 213,68%.

До 31 януари на територията на област Варна се въвеждат следните мерки:

1/ Преустановяват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и на социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

2/ Лечебните заведения следва да приведат в изпълнение изготвените планове за действие в условията на грипна епидемия.

3/ Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета.

4/ Преустановяват се всички профилактични прегледи, задължителни имунизации и реимунизации.

5/ Да се провежда стриктен ежедневен филтър в детските заведения за недопускане на заболели деца. Да не се допуска смесване на групи и провеждане на общи прояви в детските заведения. Да се извършва често проветряване на помещенията и засилена текуща дезинфекция на повърхности, минимум два пъти на ден. Да не се допускат родители до вътрешните помещения на детските заведения.

Посочените временни противоепидемични мерки ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на Област Варна.

Контролът по изпълнението на настоящата заповед се възлага на директора на Дирекция "Надзор на заразните болести“ към РЗИ – Варна.

Много важно - да не забравите да си носите маски, защото е препоръчително тяхното слагане от всички, които се намират в закрити обществени места, в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп граждани, ЖП гари и автогари, летища, търговски обекти, църкви, манастири, храмове.

Забраната не се отнася за улици, паркове и градини.

Препоръчително е да не се допускат до работното място лица, с проявени симптоми на грип и остри респираторни заболявания.

Учениците от Област Варна няма да прекъсват учебните занятия и ще продължават да посещават училище.