Повишава се заболеваемостта от грип и ОРЗ в Пловдив и областта към днешна дата, съобщи за "Фокус" д-р Сийка Димчева, директор на РЗИ. Цифрите показват 228 болни на 10 000 души население, в сравнение с миналата седмица, когато болните бяха 206 на 10 000 души.

"Мерките са такива, каквито са в заповедта. Продължаваме да следим процеса и дали се спазва заповедта, продължават и проверките в детски градини и учебни заведения. Днес след обяд се чакат новите данни от училищата", каза д-р Димчева.

Тя обясни, че засега няма решение за грипна ваканция, защото цифрите не са обезпокоителни. Всеки ден РУО съобщава в РЗИ броят на отсъстващите ученици по учебни заведения. И в зависимост от развитието на процеса ще се реши дали ще увеличат, или облекчат мерките. РУО пък ще решава дали ще бъде прекъснат изцяло учебният процес, или ще се учи онлайн. 

От данните до момента впечатление прави Брезовска община, където броят на отсъстващите ученици е по-голям. Но там отсъстват предимно ученици от големите класове, докато малките ученици са налични, поясни д-р Сийка Димчева.