Грипът е с голям епидемичен потенциал, бързо се разпространява така, че изтиква всички други вируси. Не че няма COVID – продължава да си има, макар и със значително по-ниска заболяемост, но водещ е грипът. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" главния държавен инспектор Ангел Кунчев.

"В този период до към средата на февруари в 99% това, което ще срещаме, е наистина грип. В най-честия случай грипът си е сериозно заболяване. И за разлика от другите респираторни вируси, които водят само до хрема, до кашлица, до кихане, тук общите прояви са по-водещи. Човек наистина вижда, че е сериозно болен. Много е потисната активността му, той трудно продължава да работи, да учи, да извършва нормалните дейности. Главоболието и температурата са силно проявени, тая адинамия е водеща и затова и диагнозата е сравнително лесна", обясни Кунчев.

Той отбеляза, че няма възраст, която да е предпазена от грип, но уточни: "Разбира се, ако човек е в добра форма, средна възраст, трениран, храни се добре, естествено, очакваме той да го преодолее много бързо и лесно – за два-три дни, с малко температура, дори може да не вземе болнични, да продължава да работи. И това се случва".