Оперативният щаб към областния управител на Пловдив Илия Зюмбилев ще следи внимателно данните за заболеваемостта в региона. Щабът бе сформиран днес заради регистрираното повишение на общата заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания, съобщи на брифинг Зюмбилев, предаде репортер на "Фокус".

Както съобщихме, в Пловдив и областта е обявена грипна епидемия и се въвеждат следните противоепидемични мерки:

- отлагане на профилактичните прегледи за деца и жени;

- отлагане на профилактичните имунизации, които са задължителни по календар от общопрактикуващите лекари; 

- ограничаване на свижданията в болници и домове за стари хора;

- засилен филтър в детските и учебни заведения, с учестена дезинфекция и по-често проветряване на помещенията.

"Броят на отсъстващите ученици все още не е тревожен, въпреки че набелязва темп на повишаване. Ние ще продължим да следим тези данни и, ако има промяна в ситуацията, сме готови да съберем щаба и да увеличим, респективно - намалим съответно, мерките, които днес ще оформим в заповед и ще съгласуваме с главния държавен здравен инспектор" - каза директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева.

Мерките са за цялата следваща седмица - от 22 до 28 януари включително. 

Никога противоепидемичните мерки не са били равни на ваканция за учениците, уточни д-р Димчева. 

Последните данни за заболяемост показват 206 на 10 000 души население, което е над 99-ият персентил по системата на отчитане, което говори за епидемия от грип и остри респираторни заболявания. 

Отсъстващите ученици в началото на настоящата седмица са били 12%, а в момента са 17%.

Благодарение на специфичната терапия, която съществува в лечебните заведения при доказан грип, процесът на боледуване се спира в рамките на няколко дни и учениците се връщат в училище по-бързо, което има отношение към регистрираната заболяемост, но с малък брой отсъстващи, коментира още здравната шефка.

В данните за пробите, изследвани в Националния център по заразни и паразитни болести, има една положителна проба за ковид, една - парагрип и една - аденореспираторно-синцитиален вирус. "Тоест от всичките изпратени проби, при 34 е открит патоген, като 29% са грип А" - уточни д-р Димчева.

Допълнителни мерки или ограничаване на настоящите ще има при промяна динамиката на настоящите, след свикване на нов щаб.